Skip to main content
Skip table of contents

Käännetty ALV

Rakennusalan käännetty arvonlisävelvollisuus tarkoittaa sitä, että tiettyjen rakentamispalvelujen myyntitilanteessa verosta vastaa ostaja eikä myyjä. Yleensä arvonlisäverotuksessa verovelvollinen on myyjä. Käännetyn verovelvollisuuden tavoitteena on rehellisten yritysten kilpailutilanteen parantaminen.

Käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta sovelletaan aina, kun seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • Palvelu on rakentamispalvelua tai työvoiman vuokrausta rakentamispalvelua varten.

  • Ostaja on elinkeinonharjoittaja, joka myy rakentamispalvelua tai työvoiman vuokrausta rakentamispalveluja varten muuten kuin satunnaisesti.

  • Myynti tai vuokraus verotetaan Suomessa.

Käännettyä verovelvollisuutta ei sovelleta tavaroiden myyntiin eikä rakentamispalvelun myyntiin yksityishenkilölle. Näin siis esimerkiksi oman kodin rakentaminen tai remontointi on käännetyn verovelvollisuuden ulkopuolella.

Teksossa toiminto on toteutettu niin, että palvelutuotteille, jotka kuuluvat käännetyn ALV:n piiriin tulee laittaa Käännetty alv-valintaruutu aktiiviseksi. Lisäksi käännetyn arvonlisän piiriin kuuluvat asiakkaat määritetään käänteisen ALV:n laskutusasiakastyypille (LAK). Kyseiselle asiakastyypille tehdyssä myynnissä (kassamyynnissä, laskun syötössä ja myyntitilauksessa) käännetty ALV astuu voimaan koko kuitille, laskulle tai myyntitilaukselle, kun yksikin myyty tuote on Käännetty alv -merkitty. Samalle kuitille/laskulle voidaan tehdä vain käännetyn ALV:n myyntiä.

Jos asiakkaalle myydään muuta, eli tuotteita, joista myyjä on verovelvollinen, on myynti tehtävä eri kuitille/laskulle.

Käännetyn ALV:n kuitille ja laskulle tulostuvat verottajan vaatimusten mukaiset tiedot.

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.